С тържествен концерт в препълнената зала на читалище „Г. С. Раковски 1925″, жк. “ Света Троица“, танцова школа „Хоро“ отпразнува 15 години от създаването си.

 Започнали като курс по народни танци през 2003 година, хореографите — брат и сестра — Дария и Митко Михалкови, вече петнадесет години предават своя опит, обучават и възпитават в любов към автентичното българско народно творчество многолюдния състав на школата. Досега през нея са преминали над 1000 души любители-танцьори, както и цели семейства, даже новосъздадени такива. Хореографите са постигнали приемственост с детски състав, младежи и за възрастни. Но възрастoви ограничения няма. Целта на създадената с толкова любов и себеотдаване школа е, хората да обичат родното, да научат нещо в повече за богатството на нашия фолклор и не на последно място да се забавляват. Школата е носител на множество Национални и международни награди и от фестивали на любителското творчество.

Споделиха с нас участници в школата, че след напрегнат работен ден,10 минути народни танци са достатъчни да се освежиш, да ти мине главоболието и наистина да се отдадеш напъпно на еуфория и прекрасно настроение.

На концерта бяха изпълнени над 15 танца от всички участници в шкoлата — от най-малките —до най-големите. На сцената се редяха картини от Пирина, Тракия, Добруджа, Родопа планина, Северна България и Шоплука. Преливаха багрите на прекрасните Фолкпорни носии и цветята в косите на момичетата. Забележителна хореография, танцови традиции, новаторство и много ритъм, както и прекрасна музика взривиха публиката в залата. Корепетитори на школата са акордеонистите Людмил Димитров, Иван Иванов и Евгени Павлов – виртуозни музиканти, отдадени на изкуството и красотата на българските ритми, първи помощници на хореографите.

 Гости на празнуващите бяха танцьорите от ансамбъл „Хоро“, гр. Перник с „Граовски танц“, както и най-новата група „Хоро“ с. Гурмазово, общ. Божурище.  Балет „Ева“ и  група за спортни танци „Ел Мина“ при читалище Г. С. Раковски“ танцуваха за публиката. Песните на женската певческа група „Шопкиня“, с ръководител Евгени Павлов, както и на гостизпълнителя Благовест Бичаков ни пренесоха в необятните висини на бъпгарския песенен фолклор. Водеща на концерта беше Весела Манчева- изтъкнат циryлар и вокален педагог.

Бляскав финал с“Шопска сюита”на младежкия състав и всички танцьори въодушеви публиката в залата и в очите на мнозина проблеснаха сълзи от вълнение. Хореографите бяха засипани с цветя и подаръци от гости, поздравителни адреси от обществени организации, общински институции, Фирми, приятели и членовете на школата. Да пожелаем на тануова школа „Хоро“ още много пъти по 15 години да твори, обучава и възпитава българи в родолюбие и npeкрасни народи танци.
„Софийски вестник“ 1 – 7 ноември 2018 г

Leave a Reply